Van 20 juli t/m 9 augustus is de derde expositie in de Mariakerk van Cadzand.

De unieke handgeschepte collages van An Bruloot en de innovatieve werken van het conceptueel boekbinden van Rit Schelstraete komen samen in deze inspirerende tentoonstelling.

Handgeschept papier en boekdrukkunst

An Bruloot

handgeschept papier



An Bruloot is geboren in Lier en woonachtig in Mortsel. Ze heeft haar passie voor papier ontwikkeld tijdens haar studie fotografie aan het Coloma Instituut in Mechelen en haar professionele loopbaan in de grafische sector.
An Bruloot heeft haar vaardigheden verfijnd door talrijke workshops te volgen bij gerenommeerde papierkunstenaars zoals Nadine Symons, Kristien Baert en Jean Decoster. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van haar eigen unieke stijl, waarin ze handgeschepte collages creëert zonder lijm te gebruiken. De collage-elementen worden in de papierpulp gelegd, waarbij de papiervezels alles samenhouden.
Ze gebruikt in haar werk natuurlijke materialen; ze maakt gebruik van plantaardige vezels en experimenteert momenteel met lompen, oftewel versleten kledingstukken van katoen of linnen. Dit resulteert in levendige en kleurrijke kunstwerken die zowel visueel als tactiel aantrekkelijk zijn.
Om haar kennis verder uit te breiden, heeft An ook een opleiding papierrestauratie gevolgd aan het Syntra in Brugge. Ze is actief lid van diverse kunstkringen zoals Kunstkring Sirkel van Mortsel, ArteSeiS en Kappa- Kunstplatform.
Ieder jaar exposeert ze op meerdere locaties, zowel groeps- als solotentoonstellingen.
Haar atelier, gelegen in Kunstfabriek Kaleidoscoop aan de Molenstraat 50, 2640 Mortsel, is een creatieve broedplaats waar ze haar kunstwerken tot leven brengt.
Om een indruk te krijgen van haar werk is ze te vinden op Facebook "An Bruloot Papierkunst”.

Conceptuele boekkunst

Rit Schelstraete haar professionele opleiding bevindt zich in de muziek aan de Conservatoria van Antwerpen en Gent en de Musikhochschule Köln. Ze is 40 jaar werkzaam geweest als leerkracht, voornamelijk aan het Stedelijk conservatorium te Mechelen. Daarnaast is ze afgestudeerd in de specialisatiegraad van de cursus kuntboekbinden aan het IKA te Mechelen in de klas van Francoise Bausart.
Deze expositie neemt u mee naar de grens tussen literatuur en kunst, waar boeken niet langer slechts dragers van tekst zijn, maar ware kunstwerken op zich.
In tegenstelling tot het klassieke ambachtelijke boekbinden, waarbij boeken voornamelijk als dragers van literatuur worden gezien, begint het conceptuele boekbinden - zoals de naam al doet vermoeden - bij een concept. De boeken die uit dit proces voortkomen, krijgen hierdoor een geheel nieuwe functie en betekenis. Ze zijn vaak blanco, gemaakt van gerecycled papier, of hebben een ongebruikelijk formaat, waardoor ze uitnodigen tot interpretatie door de 'kijker'.
Deze werken staan bekend om hun gelaagdheid, die zich vaak weerspiegelt in speelse en doordachte titels. Esthetiek, symboliek, humor, en maatschappijkritiek spelen allemaal een cruciale rol in de vormgeving van deze unieke boeken. Elk werk biedt een visuele en intellectuele uitdaging, prikkelt de verbeelding en nodigt uit tot diepere reflectie.

RIT SCHELSTRAETE